Information om egendomsskador

Egendomsskada är en utav de vanligaste händelserna vi råkar ut för varje dag.

Att bli av eller förolycka sin egendom (stor som liten) kan vara både kostsamt och psykiskt påfrestande. För att underlätta för den som har blivit utsatt har vi här tagit fram information, scenarion med steg för steg lösning och länkar som kan vara läsvärt och lärorikt.

Vissa lösningar är bättre och andra är mindre bra, eftersom man redan kanske har en lösning som man är trygg med.

Vi har här tagit fram de 10 vanligaste händelserna som vi utsätts för dagligen.

Oavsett objekt på följande scenarion så kan steg för steg lösningen innebära att det även funkar med ett liknande objekt . Det kan även förekomma samma steg för steg lösningar på olika scenarion men med en lite avvikelse.

Vid tex ”krockskadad bil” funkar lösningen lika bra om det är skåpbil eller på ”stulen mobil” funkar lösningen lika bra om det är en stulen surfplatta osv.

Egendomsskador är skador på fast eller lös egendom, som t.ex. villa, fordon, båt, plånbok, smycken, Tv, dator, mobil, klocka, nycklar m.m.

Egendomsskada kan uppstå genom skadegörelse, olycka, stöld, eller att man förkommer egendomen dvs tappar/glömmer bort den på någon plats.

När en egendomsskada uppstår vill man oftast få tillbaka sin egendom (ny/återställd) eller reducera kostnaderna.

Om en egendomsskada skett vill man oftast i rangordning:

  1. Få tillbaka sin egendom i sitt ursprungliga skick.

  2. Få en liknande egendom tillbaka.

  3. Få ekonomisk ersättning för att reducera ev. kostnader.

Att få tillbaka sin egendom i sitt ursprungliga skick kan innebära att den går att reparera, eller att man återfår egendomen ifrån polis/upphittare/försäkringsbolag etc. Tex en stulen vigselring som polis hittat vid ett tillslag hos en tjuv eller en klocka som gått sönder och blivit reparerad.

Att få en liknande egendom tillbaka innebär att man får hämta ut en ny som liknar den förra egendomen så mycket som möjligt. Tex en stulen cykel (utgående modell) eller en krockad bil som inte går att reparera.

Att få ekonomisk ersättning innebär att man får en summa för att återställa en viss skada men kanske inte hela värdet eller köpa en ny egendom efter värdeminskning. Tex återställande av ett badrum som haft en vatten/fuktskada, eller en bärbar dator som är 2 år gammal som gått sönder eller blivit stulen.

Att reducera kostnaderna vid en egendomsskada innebär att man skyddar sin egendom till ett visst värde. Det kan vara dyr egendom som kan misstänkas bli lätt att förlora eller lätt kan gå sönder/skadas, där försäkringsbolagen inte vill ta några risker. Då är det bättre att få en liten ersättning än ingen alls.

Tex en dyr MC som parkeras i ett område där mycket stölder förekommer eller en villa som byggs nära ett vatten (fors, hav, sjö) som har hög risk för översvämning.